2. radostinalassa
3. leonleonovpom2
4. varg1
5. mt46
6. kvg55
7. wonder
8. planinitenabulgaria
9. sparotok
10. hadjito
11. getmans1
12. stela50
13. zaw12929
14. rosiela
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. mt46
6. bojil
7. dobrota
8. vidima
9. ambroziia
10. donkatoneva
2. vesonai
3. radostinalassa
4. lamb
5. hadjito
6. samvoin
7. manoelia
8. bateico
9. mimogarcia
10. iw69
Прочетен: 4206 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 11.11.2007 11:09
След предишните два поста,
( надявам се, че не са ви развалили апетита и мнението ви за Човека като Венец на сътворението ;-) ), реших да напиша нещо, с което да предизвикам повишеното ви слюноотделяне :).
Преди известно време, се натъкнах на сайт, който освен с олекотения си приятен дизайн и лесна навигация, на пръв поглед не се отличава от многобройните кулинарни сайтове. ХамХум обаче, е нещо повече. Това повече, са интересните категории на хилядите рецепти за ястия от цял свят. Освен тривиалните: салати, предястия и т.н, вкл. „От нищо-нещо” (твърде полезна преди заплата :)), която май съм мярвала, тук-там (или пък не?), отскоро съществуват и две нови категории.
„Литературни рецепти” е категория, в която са публикувани цитати от известни и не толкова известни произведения, и рецептите описани в тях.
„Гвоздеят на програмата”, обаче, е „На масата с Ниро Улф” ! За незнаещите :) - обяснявам: Ниро Улф е забележителен детектив и още по-забежителен чревоугодник.Героят на Рекс Стаут сам се определя като „аристолог”, т.е. последовател на елитарната наука за съвършенството. Той е гастроном от класа, а в много от книгите, описващи приключенията му, фигурират оригинални рецепти от интернационалната кухня (през 1968 г, издателство „Вайкинг Прес“ публикува „Готварската книга на Нироу Улф”). В категорията ще намерите подбрани рецепти на ястия ( засега само 52(вече са около 100 :) ), но забелязах, че всеки ден се увеличават) консумирани от великия гурме и сами ще се убедите, че те не са така сложни като състав на компоненти и технология на приготвяне, както интригуващо-загадъчните им названия.
Съветвам ви да наминете и да се убедите сами. Пробвайте и вие да се приобщите към кулинарните тайни на готвача на Ниро Улф, Фриц Бренер, и да разнообразите менюто си с нови и вкусни блюда.
Ето ви и мостра:
Съставки:
2 с. л. краве масло, 6 нарязани гъби, 1 ч. л. нарязан лук, 1 ч. л. брашно, 1/3 ч.ч. пилешки бульон, 1/2 ч. л. магданоз, 1 ч.ч. смляно сварено телешко, 2 нарязани пилешки дробчета, 1 твърдо сварено и ситно нарязано яйце,сол и черен пипер на вкус, бутер тесто, 1/4 ч.ч. мляко
Приготвяне:
Стопете маслото и леко запържете гъбите и лука до златисто. Добавете брашното, налейте бульона, добавете, магданоза, телешкото, пилешките дробчета, яйцето, солта и пипера. Подръжте на огъня докато бульона напълно се абсорбира. Разточете тестото на пласт около 0,4 см и изрежете кръгчета. Сложете плънка и прегънете кръгчетата на две. Защипете с вилица краищата. Намажете ги с мляко и ги изпечете в загрята до 190 градуса фурна за 15 мин.
Приятен апетит ! :)