Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.10.2007 10:28 - Този път сериозно за хубавата храна :)
Автор: lindentea Категория: Други   
Прочетен: 4206 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 11.11.2007 11:09


      След предишните два поста,

( надявам се, че не са ви развалили апетита и мнението ви за Човека като Венец на сътворението ;-) ), реших да напиша нещо, с което да предизвикам повишеното ви слюноотделяне :).

          Преди известно време, се натъкнах на сайт, който освен с олекотения си приятен дизайн и лесна навигация, на пръв поглед не се отличава от многобройните кулинарни сайтове. ХамХум обаче, е нещо повече. Това повече, са интересните категории на хилядите рецепти за ястия от цял свят. Освен тривиалните: салати, предястия и т.н, вкл. „От нищо-нещо” (твърде полезна преди заплата :)), която май съм мярвала, тук-там (или пък не?), отскоро съществуват и две нови категории. 

         „Литературни рецепти” е категория, в която са публикувани цитати от известни и не толкова известни произведения, и рецептите описани в тях.   

         „Гвоздеят на програмата”, обаче, е „На масата с Ниро Улф” ! За незнаещите :) - обяснявам: Ниро Улф е забележителен детектив и още по-забежителен чревоугодник.Героят на Рекс Стаут сам се определя като „аристолог”, т.е. последовател на елитарната наука за съвършенството. Той е гастроном от класа, а в много от книгите, описващи приключенията му, фигурират оригинални рецепти от интернационалната кухня (през 1968 г, издателство „Вайкинг Прес“ публикува „Готварската книга на Нироу Улф”). В категорията ще намерите подбрани рецепти на ястия ( засега само 52(вече са около 100 :) ), но забелязах, че всеки ден се увеличават) консумирани от великия гурме и сами ще се убедите, че те не са така сложни като състав на компоненти и технология на приготвяне, както интригуващо-загадъчните им названия.

         Съветвам ви да наминете  и да се убедите сами. Пробвайте и вие да се приобщите към кулинарните тайни на готвача на Ниро Улф, Фриц Бренер, и да разнообразите менюто си с нови и вкусни блюда.

 

Ето ви и мостра:


Пирожки Валенко (Piroshki Vallenko) От книгата "Твърде много готвачи" (1939)

image


Съставки:

2 с. л. краве масло, 6 нарязани гъби, 1 ч. л. нарязан лук, 1 ч. л. брашно, 1/3 ч.ч. пилешки бульон, 1/2 ч. л. магданоз, 1 ч.ч. смляно сварено телешко, 2 нарязани пилешки дробчета, 1 твърдо сварено и ситно нарязано яйце,сол и черен пипер на вкус, бутер тесто, 1/4 ч.ч. мляко

Приготвяне:

Стопете маслото и леко запържете гъбите и лука до златисто. Добавете брашното, налейте бульона, добавете, магданоза, телешкото, пилешките дробчета, яйцето, солта и пипера. Подръжте на огъня докато бульона напълно се абсорбира. Разточете тестото на пласт около 0,4 см и изрежете кръгчета. Сложете плънка и прегънете кръгчетата на две. Защипете с вилица краищата. Намажете ги с мляко и ги изпечете в загрята до 190 градуса   фурна за 15 мин.

Приятен апетит !  :)


Тагове:   път,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lindentea
Категория: Други
Прочетен: 525800
Постинги: 43
Коментари: 285
Гласове: 517
Архив